среда, 17 февраля 2016 г.

Training „Educație mediatică pentru bibliotecarii din Republica Moldova proiect finanțat IREX Europe Moldova.

Beneficiarii cursului de educație mediatică împreună cu formatorii.

Trainingul de educatie mediatica pentru bibliotecari s-a desfășurat în perioada 15-20 Februarie la Centrul de Excelență profesională pentru bibliotecari, și  a fost moderată de trainerul Nicoleta Fotiade din Romania. Pe parcurs au fost si interventii din partea jurnalistilor si a expertilor media moldoveni, cum ar fi Alina Radu,redactor-șef la „Ziarul de Gardă”.Tot în cadrul sesiunii de instruire, Svetlana Palii, bibliotecara de la liceul din Gura Bicului, le-a prezentat bibliotecarilor proiectul "Istoria in imagini" - un produs al cursului de Educatie Mediatica, unde mpreuna cu elevii din liceu, dna bibliotecara a adunat fotografiile vechi din sat.
Alina Rada, redactor-șef la Ziarul de Gardă.
despre profesia de rurnalist.
La instruiri au fost selectați bibliotecari din toate raioanele republicii, care și-au dezvoltat capacitățile atât de analiză a informației, știrii, cât  și aptitudini de oferire corectă a acesteia pentru publicul larg.
Educaţia mediatică se referă la procesul de accesare, analizare, evaluare şi creare a mesajelor mediatice. Aceasta presupune formarea de abilități pentru o receptare conștientă a mesajelor din media, adecvată fiecărei persoane în parte. Folosește un model instrucţional bazat pe cercetare care încurajează oamenii să pună întrebări în legătură cu ceea ce urmăresc la televizor, citesc sau ascultă. Si nu e doar aceasta. Bibliotecarii vor afla multe lucruri utile legate de manipulare, propaganda, dezinformare si razboiul informational, dar si cum sa scrieti o stire sau sa va promovati activitatea.”, Daniela Galai, coordonatorul proiectului.
Svetlana Palii, bibliotecară Gura Bâcului,
cu o istorie de succes în educația mediatică.
„Am aflat mai multe lucruri utile despre manipulare, propagandă, dezinformare și războiul informațional. În plus a fost utilă instruirea în contextul de a scrie un articol, a promova o informație”: a spus Corenelia Catârău, director Biblioteca Publică Hârtopul Mare, parrticipant la training.
Este o oportunitate pentru bibliotecarii din Republica Moldova, vor fi  într-un fel premergători în educație mediatică pentru comunitățile lor.În plus colegii lor din România încă nu au beneficiat de astfel de instruiri. Așteptăm rezultatele și succesele beneficiarilor instruirilor, a declarat Nicoleta Fotiade, jurnalist și cofondator Mediawise
Nicoleta Fotiade, formatorul cursului de instruire.
Society, România.

La finele sesiunii, participanții singuri au identificat grupuri țintă, au  alcătuit un plan de acțiune pe subiectele alese, pentru a merge în comunitățile lor cu o schiță a viitoarelor activități, instruiri, în domeniul educației mediatice. Iar la final, bibliotecarii au primit certificate de participare la  cursul de instruire.




Trainingul face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe, în parteneriat cu programul Novateca și cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American.

Daniela Galai, coordonatorul proiectului

 
Un plan pentru viitoarele activități din comunitate
Cina
Lucrul în grup

Recunoștința participanților în câteva cuvinte.

Комментариев нет:

Отправить комментарий